Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lego Star Wars

2008.04.03

Lego Star Wars

Gyerekkorunk kedvenc játékkockái már összeálltak párszor egy-egy virtuális élmény erejéig, a Star Wars univerzumon alapuló készletek szerepeltetése azonban elmaradt a játékgyártó felhozatalától. Az Eidos, a Lucasarts és a LEGO cég licenszével egy olyan platform kalandjátékot készített nekünk, mely bátran ajánlható kisebb és nagyobb korosztálynak egyaránt.

Mivel elsősorban gyerekeknek készült alkotásról van szó, ezért senki se várjon egetrengető grafikát, agydolgoztató fejtörőket és elképesztő játékélményt. A cél az egyszerűség és a fantáziavilág tökéletes összhangján volt, hogy bárki el tudjon játszadozni vele. Az installálás meglepően sok helyet foglal el a merevlemezünkön a program számára, de üsse kő, ennyit még feláldozhatunk neki. A menü elég silány, azonban Dex éttermébe lépve már jóval érdekesebben navigálhatunk az epizódok között és a pulthoz lépve nem kevés Lego korongért cserébe extrákhoz is juthatunk, úgy, mint a különféle karakterek, illetve képességek. A játék a Csillagok Háborúja új trilógiáját dolgozza fel, ennek három részét járhatjuk be, így sokan még a harmadik film premierje előtt ízelítőt kaphatnak annak cselekményéből. (Spoiler veszély! - SirKhan)
Kalandozásunkat a Kereskedelmi Szövetség űrhajóján kezdjük, majd jön a Naboo bolygó megszállása és lehetne sorolni az eseményeket. Sajnos nagy negatívuma a programnak, hogy nem fogunk minden eseményt átélni, a készítők csak a nagyobb szösszeneteknek engedtek teret, így aki nem ismeri a filmeket, annak elég szanaszét módon állhat össze a sztori. Különösen igaz ez a még be sem mutatott harmadik epizódra, annak ismerete nélkül nem sok fogalmunk lehet a részletekről,

így csak maga a játék élménye fog számítani, nem a mögöttes tartalom. Erre az is rátesz egy lapáttal, hogy a szereplők nem beszélnek, néha morognak, nevetnek, de beszédet nem fogunk hallani tőlük. A végigjátszással sem lehet sok gondunk, hisz meghalni nem lehet, ráadásul egy zuhanás, vagy "szétesés" után csak maximum egy kicsivel hátrébb érkezünk meg újra, így sehol sem ütközhetünk nagyobb akadályokba, épp ezért a nehézségi szint gyakorlatilag egyenlő a nullával. Külön ki kell emelni, hogy minden szempontból gyerekbarát a program, sehol sem lesz vér, durva erőszak, legrosszabb esetben is csak szétesnek az ellenfelek, éppen ezért a humoros oldaláról közelítették meg legtöbbször az ilyen jeleneteket a készítők. Példaként a demóban is látott érkezést lehet említeni, ahol a szétlőtt űrhajó két pilótája ott marad a helyén, majd miután feleszméltek helyzetükre, simán csak szétesnek. Az erő használata is a játék koncepciójából merít, hisz legtöbbször nekünk kell összeállítani a továbbjutásunkhoz elengedhetetlen lépcsőt, vagy hidat, melyhez mindössze egy gombot kell lenyomnunk és minden összeáll magátólg

A karakterek közül igen bő a kínálat, közel 40 ismert szereplőt gyúrtak bele a játékba, akik között az összes híresebb személy helyet kapott. Őket a Chapterek, azaz a különböző alrészek teljesítéséért kapjuk meg, illetve meg is vehetjük őket Dex pultjánál. A pályákon persze nem csak a megszokott történetet kell végigtolni, a gyűjtögetésre is kellő figyelmet kell fordítani, ha a különféle járműveket és az elérhető bónusz pályát látni szeretnénk. Nem árt tehát szemfülesnek lenni minden szituációban, hogy maximumon teljesíthessük a gammát. A figurák között könnyedén válthatunk is, így bármikor, bárkivel végigtolhatjuk az adott részt, Free Play módban akár azt is megcsinálhatjuk, hogy egy Droidekával kezdünk neki a robothadak irtásának (Ad absurdum - SirKhan). Mivel ketten is haladhatunk a helyszíneken, ezért két személy is végigtolhatja az adott szintet, ami egy elég kezdetleges kooperatív módozatot takar.

A grafika, mint azt már a bevezetőben is írtam, nem nagy szám. Az alap tükröződések, 3D-s hatások és effektek megvannak benne, de túlontúl egyszerű az egész. Ugyan az volt az alap cél, hogy a LEGO világát ültessék át a monitorunkra, némi kreativitást és realitást is vihettek volna bele, ez a kissé rajzfilmszerű megoldás nem biztos, hogy a legjobb választás volt, különösen a gépigényt nézve. Ugyan nem követeli meg az átlag 64 Mb-os videókártyát, de az 1GHz-es processzor már elég magasnak tűnhet az átlag gyerekek asztalán lévő gépeket nézve. A mozgások a megszokott korlátokat kapták meg, mivel tipikus LEGO karaktereket ültettek át a virtuális térbe, ezért nem mozoghattak másképp, mint ahogy a kezünkbe kerülő darabokat mozgatni lehet. A végtagok kevés mozgásteret kaptak, de legalább a legtöbb szereplő megkapta a saját, spéci mozgását. Az irányítás billentyűzettel elég nehézkes lesz. Aki teljes egészében élvezni szeretné a játékot, az mindenképp vegye elő a gamepadját és azzal induljon a rosszarcok ellen. A legtöbb szűk helyen szinte csak ezzel lehetett pontosan lavírozni. A kard párbajok is elég jól kidolgozottak, de persze nem lehet egy lapon említeni a Jedi Knight sorozat egyik részével sem. Ami egyedüli szívfájdalma lehet egy gamepad tulajnak az irányítást nézve, az az űrben játszódó részek. Ott ugyanis nem vezérelhetjük szabadon a hajónkat, a game magától halad a lescriptelt útvonalon, nekünk csak a képernyőn kell pozícionálni és lőni. Ez fájó pont, de az egyszerűség úgy tűnik ezt követeli meg.
A zene egy az egyben a filmből lett átmásolva, kissé unalmassá kezd már válni ez a séma, de szerintem minden rajongó el tudja még hallgatni a jól ismert taktusokat arra az 5-6 órára, mire fullosan végigviszi az ember a játékot.

Nem igazán lehetünk csalódottak a game-mel kapcsolatban, hisz nem is vártunk ennél többet. LEGO figurákkal, játékkockák között lavírozva kell végigtolni a Star Wars első (vagy második, ki hogy számolja) trilógiájának fontosabb eseményeit, azt hiszem ennél jobb kedvcsináló nem is kellhet az Episode III. bemutatója előtt, bár ez csak ránk, PC tulajokra igaz, hisz konzolon a bemutató előtt két héttel már kapható lesz a film hivatalos játéka, mely teljesen lemásolja majd a mozit.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

hello

(imi, 2010.07.13 08:36)

hogy lehete a azokat az embereket vezetni akiket te csinálsz? amikor a kis üvegben ott lebegnek és te adhatsz neki nevet meg ruhát és fegyvert! azokat utánna h kell vezetni?:S

Úgyszintén!

(kapesmate, 2010.07.11 21:43)

Hogy kell az 5. rész első pályályán megszerezni azt az alkatrész amikor (van 2 lépegető, ahol robbantgatni kell a falakat,hogy át juss a végére)ott mutatja az alkatrészt a detektor de sehogy se találom)Aki tudná kérem küldje el erre a címre:kapesmate@citromail.hu (JA és az előző kérdést úgy kel hogy 1 terembe építesz egy kocsit és onnan elvezeted addig a daruig és ott felhajtasz 1 ilyen emelvényre és aztán adja talán így mert már régen játszottam azza a pályával)

Segítség.

(Gizmo, 2009.04.28 17:26)

Sziasztok!
nekem lenne egy problémám.már majdnem végig van játszva a játék(lego star wars 2).egyetlenegy alkatrészt kéne még megszereznem, a IV. rész első pályáján.Azon a részen van, ahol egy lázadó katona harcol két birodalmival és nekem a birodalmikat le kell dobnom a szakadékba egy daruval.onnan tudom hogy ott van hogy megvan az alkatrészdetektor.Azt az alkatrészt hogy lehet megszerezni??

ha tudtok segíteni várom mihamarabbi válaszotokat.(emailban is elküldhetitek:pergenator@gmail.com)
előre is köszönöm a segítséget.